Zaljubljeni V Akt Fotografijo

Svet, kot ga poznamo, je bil vedno zaljubljen v umetnost akta, pa če je bilo to sprejemljivo ali ne. Zgodnje razvite civilizacije kot Grki, Krečani in Egipčani so ustvarjali akte v oblikah kipov, lesorezov ter slik. Med renesanso v Evropi so študije aktov postale eden od ključnih delov umetnikovega izobraževanja.

Golo telo nam je tako razpoznavno, da smo v trenutku sposobni napake v umetnikovi reprezentaciji… njene noge so predolge, njene prvi previsoko, itd.

Opazovanje akta je kot ogled slike ljubljene osebe: točno vemo, kje morajo stvari biti, v kakšnih proporcih, v kakšni barvni lestvici, v kakšni medsebojni igri svetlobe in sence. Èe so ti elementi v upodobitvi drugačni, bo oseba še vedno razpoznavna, a ne bomo imeli nikoli občutka, da gledamo v notranji jaz druge, prave osebe.

Akt Fotografija In Družba

Vicky Goldberg opiše naša čustva glede umetnosti akta, rekoč: “Fotografije telesa nam pokažejo, po čem hrepenimo, se bojimo, pokažejo nam o čem smo sanjali ter kako bi se nanovo zgradili, če bi se mogli.” Umetnost je bila v različnih časovnih obdobjih v zgodovini prepuščena družbeni nagnjenosti – ali v smer hrepenenja, ali strahu. Tako smo imeli ali več akt umetnosti, sledeč našim instinktivnim hrepenenjem, ali pa več oblečene umetnosti, nagnjene k zadržanosti in strahu.

Portret Ležeče Lepotice

Boucher, rojen v Franciji leta 1703, je bil eden zgodnejših akt slikarjev. Slikal je gole ženske figure v mirnih rjavkastih barvah in spokojnih naravnih ozadjih. Ena izmed njegovih bolj cenjenih del, Marie Louise O’Murphy, prikazuje čudovito dekle, ležeče na trebuhu naslanjača. Imaš občutek, da išče svojega ljubimca, popolnoma prevzeta z njegovimi aktivnostmi. Barve so brezbrižne, z zloščeno zlato ter belo v sobi ter svetlo, mehko kožo modela.

Auguste Renoir In Ljubezen Do Aktov

Auguste Renoir je eno bolj prepoznanih imen današnjega dne, še en nadarjen slikar, ki je prepoznal ranljivo lepoto ženske oblike. Boucher in njegovi akti so bili med Renoirjevimi večjimi ljubeznimi. Renoirjeve mehke linije, impresionistični stil in razkošne barve niso samo naredile vsakega izmed njegovih aktov neizmerno lepe, ampak tudi naredile akte manj grozeče bolj zadržanemu delu ljudstva. Renoir je tako zelo ljubil slikanje, da si je v njegovih zadnjih letih, ko mu je artritis že skrčil pesti, dal čopič pripeti na roko, da je še vedno lahko slikal.

Robert Mapplethorpe je bil eden izmed oralcev ledine pri akt fotografiji. Kjer so klasični in impresionistični slikarji prinesli na plan mehkost, lepoto in nežnost njihovih modelov, je Mapplethorpe kot fotograf prikazal ranljivost gole ženske forme, a vedno z nepričakovanim ”twistom”. Fotografija Patti Smith leta 1981 prikazuje njen akt, v sedečem, fetalnem položaju, med držanjem zidu. Njene čudovite linije dopolnjujejo redkost ozadja do popolnosti, njena rebra so vidna, njen poglej zazrt v daljavo.

Umetnost Sedanjosti

Mar ni to nekaj, kar naredi akt fotografijo umetnost? Fotografija lahko enostavno predstavi nekaj pred objektivom, pa naj bo za njim nekdo, ki prvič drži v rokah kamero, ali pa mojster. Umetniška fotografija ti pokaže razsežnosti tvoje domišljije

[gravityform id=1 name=UntitledForm title=false description=false ajax=true]

Postani moj model 🙂

Iščem nove modele za več prihajajočih projektov digitalne ilustracije!

Si dekle med 18 in 35 let z željo postati ena izmed modelov na mojih slikah?

Želiš svojo lepoto zamrzniti v času? Postati muza, zaradi katere nastane umetniško delo?

Trenutno iščem tebi enake za dve večji razstavi del!

Iskušnje s poziranjem zaželjene, a ne nujne

Ne odlašaj! Kontaktiraj me še danes!