Zgodovina Akt Fotografije

Artistični žanr akt fotografije je relativno svež, predvsem zaradi tega, ker je fotografija sama dokaj nova oblika umetniškega izražanja. Naključje pa je, ali pa morda rezultat razširjenosti akt fotografije, da je šele nedavno zopet postalo družbeno sprejemljivo pokazati golo telo kot umetniško delo.

No, v resnici, šele nedavno je postalo družbeno sprejemljivo pokazati golo telo v javnosti kot karkoli! Predvsem zaradi tega običajno ugotovimo, da umetniki, slavni po svojih akt fotografijah, orjejo ledino v svojih področjih, uživajo presenečati svoje občinstvo skoraj tako zelo, kot jih pripeljati do tega, da se v to umetnost zaljubijo.
Šokantne, A Spokojne Umetnine

Robert Mapplethorpe je bil eden izmed glavnih akt fotografov našega stoletja. Odraščal je v klasišni obmestni okolici in bil navdušen ob razširjanju svojih obzorij v velikem mestu, kjer so velikani kot npr. Andy Warhol postajali živeče legende. Začel je ne kot fotograf, kar naj bi zaradi procesa preziral (čeprav je ljubil rezultat), ampak z združevanjem fotografij v svoje slike in druga umetniška dela.

želel je uporabljati lastne fotografije v svojih slikah in kasneje, ko je kreiraj fotografije kot končne izdelke, jih je predstavil v bujnih, razkošnih okvirjih, ki so bili vsaj toliko del umetnine, kot fotografija sama.

Mapplethorpe-ove fotografije so se mnogim zdele šokantne, a je sam vedno rekel: “Ne maram te besede, “šokantno”, jaz iščem nekaj nepredvidljivega, iščem nekaj, česar še nikoli prej nisem opazil…

S fotografiranjem nepričakovanega pa opazovalca prisili ogled realnosti v drugačni luči, spoštovati lepoto in brezbrižnost v svojem lastnem življenju. Črno bela fotografija za italijanski Vogue prikazuje žensko, naslonjeno na nekaj, kar izgleda kot likalna deska, opremljeno s plavalno kapo, med tem, ko drži veliko, nerazločno, črno žogo.

Tega ni mogoče interpretirati skozi svojo lastno resničnost, pripada svetu, ki si ga želiš razloženega. Njena mimika, tako polna sreče, ter njeno telo, tako čisto in spokojno, da si želiš stopiti do nje, neodvisno od tvojega spola.

Ženske Umetniške Akt Fotografinje

Bettina Rheims je ena od redkih priznanih ženskih akt fotografinj. Bila je rojena v Franciji leta 1952 in je začela svojo kariero s fotografiranjem akrobatov in striptizet.

Ne samo, da je ujela njihova telesa v svojih naravnih okoljih, ponovno je skonstruirala njihove gibe v studiu, z vsemi prednostmi odra, bližine in osvetljave. Prav tako za svoje modele išče neznance v lokalih in nočnih klubih, ter obrne klasične vloge spolov za moderen twist na klasične poze. zopet lahko vidimo, kako je fotografija kot umetnost polna možnosti in domišljije, ne realnosti.

Skok Na Slovenska Tla

Med ogledom Lombergarjevih del lahko opazimo, kako v sodobni akt fotografiji telo lahko postane gladka skulptura, tako vpliva na svoje okolje, okolje pa ga ustvarja ter definira.

LeChat II izgleda, kot bi bila lahko minimalistična moderna umetniška skulptura, z njenimi nagibajočimi potezami in različnimi kontrasti sence, ter tako žareče svetlobe, da je skorajda tudi ona senca. Subjekt v moderni akt fotografiji je tako prilagodljiv – v drugi fotografiji LeChat je dekle zelenkasto, hladno, naravno, umirjeno…

Sence, ki jih njeno telo oddaja na ozadje se odsevajo nazaj nanjo, prikazujoče kako je produkt svojega okolja, prav tako kot tudi uveljavlja vpliv nad njim.

Ter Še Zaklučno Vprašanje

Pa bi se nas lahko te slike tako močno dotaknile kot “oblečene” verzije? Če bi bilo telo pokrito, bi bi se naš pogled v tenutku obrnil na obraz, poskušajoč priti do izvora osebe. Akt fotografija nas obda s svojo intimnostjo, ter s skoraj fizičnim občutkom svojih osebkov.

Še posebej zato je ta umetnost zrasla v tako pribljubljen, pozornost zbujajoč stadij, tako pri umetnikih, kot pri ljubiteljih.

Postani moj model 🙂

Iščem nove modele za več prihajajočih projektov digitalne ilustracije!

Si dekle med 18 in 35 let z željo postati ena izmed modelov na mojih slikah?

Želiš svojo lepoto zamrzniti v času? Postati muza, zaradi katere nastane umetniško delo?

Trenutno iščem tebi enake za dve večji razstavi del!

Iskušnje s poziranjem zaželjene, a ne nujne

Ne odlašaj! Kontaktiraj me še danes!